вторник, 14 март 2017 г.

Комбинирани автономни фотоволтаични помпени стеми

Напояване и мониторинг на обработваеми земеделски земи и ферми

Комбинирани автономни фотоволтаични помпени стеми за напояване и мониторинг на обработваеми земеделски земи и ферми.



_Комбинираните автономни фотоволтаични помпени стеми за напояване и мониторинг на обработваеми земеделски земи и ферми са специално проектирани за водоснабдяване и напояване в отдалечени райони, където няма надеждни доставки на електроенергия и изградени напоителни системи. Фактори, като изключително дълъг живот, работа без необходимост от надзор, лесен монтаж и много ниски изисквания за поддръжка са важни за фотоволтаичните помпени системи. Tова ги прави предпочитани пред дизеловите генератори и помпи. Фотоволтаичните модули ползват безплатната енергия от слънцето, за директно захранване на водната помпа през дневните часове, без необходимост от батерии, гориво или постоянна поддръжка.
  • Изключително дълъг живот
  • Автономна работа без наблюдение
  • Много ниски разходи за поддръжка
  • Безплатно ползване на ток и вода
  • Гарантиран дебит до 300 m³ – от една система
  • Бърза възвращаемост на инвестицията за окло 2-4 години
  • Ефективност на системата над 93%
_______Водата обикновено би могла да се ползва за директно или капково напояване, както и да се съхранява в близък резервоар или водонапорна кула, осигурявщи наличието на воден запас с добро качество и дебит 24 часа в денонощието, както и възможността да се имплементира система за мониторинг на почвата и миксер за комбинирано напояване и торене. Водните соларно-помпени системи на Сънлайт могат да предоставят от до 300 m³ на ден, с изпомпване на дълбочина до 80 м.
















_Все по-нарастващото потребление на вода, храна и енергиини ресурси в световен мащаб, дава недвусмислени индикации за тяхното изчерпване и поскъпване. Тенеденциите в икономиката е насочена към търсене на устойчиви алтернативни методи за генериране на ресурси /вода,храна и енергия/. Добива е адаптиран към алтернативни източници, базирани на съвременни, безотпадъчни, екологично чисти, безопасни, евтини и масово достъпни технологии. Поливното земеделие е ясно очертан приоритет в новия програмен период 2020 за развитие на селските райони. Производителите са подкрепени съответно с по-сериозно субсидиране, насочване на финансовата подкрепа към реалното поливно земеделие. Осигурена е добра възможност за по-дребните ферми да се възползват от евросубсидиите в тази посока, като за целта вече е разработен иновативен продукт Фотоволтаични помпени системи“ – приложим както при малки, така и при големи земеделски производители.
Концепция на продукта:
_______Последните ни проучвания в Европа са насочени към възможността да бъде приложен, нов оптимизиран и сериен продукт в областта на алтернативните възобновяенми източници. Продукта е модулен, оптимизиран, адаптивен към всички изсквания, достъпен за масово приложение и е пряко насочен към опазване здравето, водните и енергиини ресурси, допринася за качествено и количествено увеличаване обема на екологична и здравословна храна от земеделска и животинска продукция.
Приложение:
_______В земеделие и животновъдство: Автономната помпена стема за напояване е изключително добре приета и приложима в сектор земеделие, където нуждата от вода за напояване е постоянна и огромна. В 90% от случайте земеделските производители не разполагат с достъп до напоителни системи и от там и добивите на селскостопанска продукция са ниски и некачествени, Инвестицията в глобална напоителна система е непосилна за по-голямата част от производителите а и смяната на типа на произвежданата продукция и местата на ползване на земите не винаги оправдават такава инвестиция. Ако дори тя бъде направена, ще изисква постоянен финансов ресурс при напояване.
  • Системата се ползва независимо -локално с добив до 300м³ подпочвена вода за напояване за 24h. Ползва енергия от слънцето и няма разход за електрическа енергия.
  • Ползва подпочвена вода от сондажи няма разход за водата, която не се губи, а обратно се връща в почвата във същите водни хоризонти.
  • Към системата има опция да бъде адаптирана система за дозиране на естествени течни торови хранителни добавки и UVC система за прочистване на поливната водата от микроорганизми. Така също може да бъде добавена и осветителна LED система която се ползва при земеделските кампании по засяване обработка и беритба.
  • За 10г. системата генерира икономия на енергия 75MW-100 MW за 1ha и вода 300 000м³ за 1ha. По същата принципна схема автономната помпена стема за напояване може да се ползва и за напояване на животни в отдалечени екологични местности където липсата на електроенергия и вода не осигуряват възможност да бъдат ползвани тези пасища за екологично отглеждане на животни.
_______В плувни басейни: Автономната помпена стема намира приложение във всички видове плувни басейни. При нейното интегриране отпада необходимостта от електрическо захранване на помпата на басейна и осветяване на пространството. Икономията на електроенергия приблизително около 50MW за перод от 10г. ползване на един среден басейн от 20м³. А те са хиляди в Средиземноморския район по бреговете на Франция, Италия, Испания, Гърция. Адаптираната към съоръжението система за UVC пречистване на водата намалява необходимостта от ползването на химикали и гарантира 100% почистване на водата от бактерии а от там и здравето на ползващите басейна.
_______В дългосрочен план при мултиплициране на системата значително се намаляват и вредните емисии от производство на електроенергия в региона на тези европейски държави.

_______В сухи местности: Има много места и зони, които са пустеещи, необлагородени и не се използват рационално. Автономната помпена стема за напояване ще спомогне за развитието на тези места и зони и за тяхнто рационално използване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар